tirsdag 31. juli 2012

Ferielektyre

En av gledene med ferie er selvsagt at man rekker å lese. Med fire uker med mye strand og ingen TV, har jeg fått en god dose litteratur.


Jeg startet med "Bienes hemmelige liv" av Sue Monk Kidd. Den har stått på skal-lese-snart-listen ganske lenge og nå er den lest.

Fjorten år gamle Lily rømmer sammen med sin svarte barnepike fra en voldelig far og havner hos tre søstre som driver birøkt. Her finner hun sin plass i et frodig kvinnefellesskap og etter hvert finner hun også ut av sin egen fortid. Og sin fremtid.

En flott bok som anbefales! Terningkast: 5



Og så leste jeg "Den usynlige broen" av Julie Orringer om Levi, en ung ungarsk jøde som ankommer Paris i 1937 for å studere til å bli arkitekt. Etter hvert som krigen nærmer seg og forholdene for jøder endres brutalt, blir det vanskelig for ham å fullføre studiene.

I mellomtiden har han truffet en eldre kvinne som han har forelsket seg hodestups i. Hun er opprinnelig ungarer, men har gode grunner til å ikke kunne reise tilbake.

Boka beskriver hvordan Levi og brødrene hans blir sendt til arbeidsleire og må droppe studier og fremtidsplaner når jødehatet får rotfeste. Dette er en del av krigens virkelighet som jeg ikke har kjent noe særlig til tidligere og boka var dermed både opplysende og lærerik. Først og fremst var den imidlertid engasjerende, varm og flott. Jeg har anbefalt den til mannen min også, altså tror jeg ikke det er en jentebok. Terningkast: 5



"Glass og aske" er skrevet av den svenske forfatteren Ann Syréhn Tomasevic. Historien veksler mellom Lili som blir født i Alsace på slutten av 1800-tallet og en nåtidig svensk Amanda. Det er tydeligvis en trend i tiden at man skal skrive to parallelle historier som tvinnes sammen underveis.

Jeg lot meg engasjere av boka, men den var fort glemt. Selv nå når jeg skal omtale den, noen uker etter at den ble fullført, må jeg lese om den på Bokkilden.
Terningkast: 4





En bok som ikke er så lett glemt er "Before I go to sleep" av SJ Watson. Historien handler om Christine som hver dag våkner uten noen formening om hvem hun er og hvor hun er. Hun ligger ved siden av en mann hun ikke vet hvem er, hun ser en kvinne som er tjue år eldre enn det hun tror hun er når hun ser seg i speilet og hun husker ingen ting av sine voksne år.

Historien spinner rundt hennes forsøk på å finne ut hva som har hendt og hennes forsøk på å huske mer av seg selv, sin egen historie og sin egen identitet. Den er utrolig engasjerende, det er lett å forestille seg hvordan det føles å ikke ane hvem man er og hva livet har bydd på og hvordan fremtiden skal bli.

Dessuten er det spennende å lure på hva som egentlig har skjedd og hva som er forklaringen på hennes manglende kunnskap om seg selv. Terningkast: 5



I "Seating Arrangements" av Maggie Shipstead planlegges det et ekte amerikansk bryllup med de gleder og utfordringer det byr på. Boka er lett og underholdende, men også litt tåpelig med sine forviklinger og familieutfordringer. Noe er gjenkjenbart og troverdig, en del blir for dumt for meg. Terningkast: 2








"The Water Children" er skrevet av Anne Berry. Den tar til på begynnelsen av 60-tallet da en liten gutt blir gjort ansvarlig for at hans lillesøster drukner på stranden. En noe eldre jente holder på å drukne når hun og kusinen står på skøyter og isen brister, mens en tredje ung mann lærer seg å svømme i Irland selv om familien hans mener at svømming er farlig.

Deres historier bindes sammen gjennom tilfeldigheter og deres kjennskap med en litt eldre kvinne som det viser seg at er nokså gal.

En helt grei bok, den har sine morsomme partier, men også sine triste sider. Terningkast: 3



"The dressmaker" av Kate Alcott omhandler Tess som har bestemt seg for å ikke være husholderske lengre, men i stedet søke lykken som syerske i USA. Hun kommer i siste liten med på en båt som skal reise fra Europa til New York. Siden båten heter Titanic, aner man selvfølgelig tidlig at reisen over havet ikke kommer til å foregå uten komplikasjoner.

Historien tar opp spørsmålene om hvorfor så få ble reddet, hvorfor livbåtene ikke var fulle og hva som styrte hvem som overlevde og hvem som druknet. For Tess og flere av de andre overlevende, er tiden etter forliset preget av dårlig samvittighet over å ha klart seg når så mange andre døde og tanker om hva de burde gjort annerledes. Boka tar også opp rettssaken etter tragedien og hvordan de ansvarlige kom seg unna ansvaret ved å skyve det over på andre.

En ganske så underholdende bok engentlig! Terningkast: 4



I "Beautiful Ruins" av Jess Walker veksler historien (jada, her også) mellom en filminnspilling i Italia og en nåtidig assistent i filmindustrien i Hollywood. Dee Moray, en vakker skuespiller, kommer syk til Porto Vergogna. Pasquale har nettopp overtatt ansvaret for familiens hotell etter at faren døde og har store tanker om hvordan den lille landsbyen og hotellet kan bli en del av turistflommen som preger resten av kysten. Han er overlykkelig over Dees ankomst, men hun blir ikke der så lenge dessverre. Historien bringer inn Richard Burton og Elizabeth Taylor og beskrivelsene av det italienske er herlige og fikk meg til å lengte tilbake til Italia.

I nåtidens historie jobber Claire for en kynisk produsent som ikke lenger lager filmer, men som produserer det ene elendige realityshowet etter det andre. Hun lengter etter bedre jobber og bedre produksjoner. De to historiene bringes selvfølgelig sammen etter hvert. Boka er lesverdig og engasjerende. Terningkast: 4

Ferien siste bok var "The Hate List" av Jennfier Brown. Jeg er litt usikker på om det er en voksen- eller en ungdomsbok, men jeg lot meg helt klart engasjere av den. Valerie opplever at kjæresten hennes skyter flere av skolekameratene deres. De to har vært del av en liten utgruppe på skolen som har blitt utestengt og mobbet over tid og de to ungdommene har laget en hatliste der de har navngitt dem som har plaget dem. Kjæresten skyter medelever som finnes på denne listen. Gjør dette Valerie til medskyldig? Burde hun forstått at kjæresten opplevde denne listen annerledes enn henne selv? Burde hun sett at han planla å omsette deres løse tanker til handling?

Boka tar til med at hun skal tilbake til skolen etter å vært borte en stund. Deretter veksler historien mellom tilbakeblikk, klipp fra pressen om ofrene for skytingen og Valeries forsøk på å finne tilbake til et levverdig liv. Dette er en bok jeg anbefaler! Vil at ungene skal lese den også, men tror kanskje han som snart er 13 er litt for ung og dermed er selvfølgelig også de andre for unge. Terningkast: 4










Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar