søndag 23. september 2012

Amerikansk eplepai

I sommer spiste vi en skikkelig god eplepai. Som mye annet der borte, var porsjonene uforskammet store, men den gangen klarte eldstemann og jeg å spise opp nesten alt... Jeg hadde derfor lyst til å finne en god oppskrift her hjemme også. Fant en på Tine.no som jeg justerte litt på. Den var nesten like god som den vi spiste i Florida!




6 dl hvetemel
4 ss sukker
2 ts vaniljesukker
1 ts salt
225 g smør
1 dl kaldt vann

Bland det tørre og smuldre i smøret. Helst med en food processor, men det går greit med hendene også. Tilsett vannet og bland raskt sammen. Settes til avkjøling i ca 1/2 time.

4 store epler
1 1/2 dl sukker
1/2 dl melis
3 ss hvetemel
2 ts kanel

Press halvparten av deigen ut i en paiform, gjerne en slik med løs ring. Da er det lettere å servere paien etterpå. Skjær opp eplene i biter, bland med resten til fyllet og ha oppi formen. Kjevl den andre halvdelen av paideigen til en stor runding som er litt større enn formen. Det er enklest å få det til hvis du gjør det mellom to flak med plastfolie. Legg deigen over formen, press godt sammen langs kanten. Hvis du får noe deig til overs, kan du lage et fint mønster (f.eks. blader) og legge oppå paien. Skjær noen hull i lokket slik at varm damp slipper ut. Stekes ved 200 grader i ca 50 minutter.

Serveres varm eller lunken, gjerne med en god vaniljeis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar