lørdag 7. desember 2013

Julekonfekt 2013

Snart er det jul og da må det lages konfekt i heimen! Vi har en tradisjon for vennemiddag i desember og i år uttrykte jeg at jeg tvilte på om jeg rakk å lage konfekt før den dagen. Mannen ble nokså betenkt, sa at da kom en av kameratene til å bli veldig skuffet. Jeg lurer på hvem som hadde blitt skuffet jeg, noen ganger er det greit å skylde på andre!

Jeg bestilte smeltesjokolade på nettet i år og mottok 3 kg 70% Valrohna og 2.5 kg Callebaut melkesjokolade. Holder til litt flere konfekt enn jeg så for meg...

Her er oppskriftene fra dette året. Alle oppskriftene til fyll holder til minst 30 konfekt.

De fylte konfektene lager jeg alle på samme måte. Smelt 200 g sjokolade pr konfektform i mikrobølgeovnen. Jeg setter på full effekt i 2 min, men tar skålen ut innimellom og rører. All sjokoladen trenger ikke å være smeltet når den tas ut, resten smelter når man rører på slutten. I andre oppskrifter står det at man skal pensle innsiden av formen med sjokolade, det tar for lang tid for meg. Jeg fyller derfor formen med smeltet sjokolade og lar det stå en stund slik at det har stivnet litt langs kanten. Deretter snur jeg formen opp ned og rister litt slik at det flytende i midten renner ned på et bakepapir. Dette overskuddet smelter jeg på nytt når fyllet skal dekkes. Sett formen kaldt før du fyller i en liten klatt med fyll. Husk at det må være plass til sjokolade over. Hell deretter over den smeltete sjokoladen og sett kaldt igjen før du trykker konfekten ut av silikonformen. Husk at dette lages helt uten konserveringsmidler og at de fleste fyllene inneholder fløte. De holder altså ikke så lenge.


Kokosbomber
100 g kokosmasse
100 g konsendsert melk
25 g melis
2 ts vaniljesukker

Blandes lett sammen og settes til avkjøling.

Mintfyll
250 g melis
2 eggehviter
ca 1/2 dl fløte
peppermyntedråper

Blandes sammen til en passe masse. Jeg synes det er best hvis det er litt flytende, men fast masse fungerer også fint. Ha i så mange peppermyntedråper du ønsker, smak deg frem. 



Myk karamell
1/4 dl fløte
1/4 dl lys sirup
1/4 dl sukker
1/4 dl melis
1 ss smør

Ha fløte, sirup og sukker i en kjele og kok opp under omrøring. La massen koke til den har blitt gylden, ca 30 min. Jo lenger den koker, desto hardere blir karamellmassen når den blir kald. Ta kjelen av plata, rør inn melis og smør. Sett til avkjøling. 


Mokkakrem
1/4 dl fløte
100 g mørk sjokolade
2 ts espressopulver

Varm opp fløten, ta den av platen og bland i hakket sjokolade og espressopulver (vi har stående et glass med sånn instant kaffe, det blander seg ekstra fint) og rør til en jevn masse. Sett den til avkjøling. 


Bringebærkrem
1/4 dl fløte
100 g hvit sjokolade
1/4 dl bringebærpuré
evt litt rød farge

Bringebærpuré lager man ved å sile rørte bringebær slik at steinene blir borte. Varm opp fløten, ta den av platen og tilsett hakket sjokolade, rør til alt er smeltet. Tilsett deretter bringebær og evt litt farge hvis du ønsker det. Sett til avkjøling. 


Lakrisfyll
1/4 dl fløte
100 g hvit sjokolade
lakrispulver (knuste dundersalt eller tilsvarende går også bra)
evt svart farge

Varm opp fløten, ta kjelen av platen og tilsett hakket sjokolade. Rør til all sjokoladen er smeltet. Tilsett lakrissmak og svart farge hvis du ønsker deg. Sett til avkjøling. 


Bringebærgelé
Jeg jukser glatt og kjøper gelépulver i butikken. Bruker 1 pk, men koker bare opp 2 dl vann for å være sikker på at det blir fast nok. Sett til avkjøling. Det er lettest å fylle i formene når geléen er akkurat passe halvstiv, men det går fint hvis den har stivnet helt også.



Og så lager jeg to varianter uten fyll:


Hjerter med krønsj og maldonsalt
200 g sjokolade
ca 75 g most Smash
salt etter behag

Smelt sjokoladen, tilsett knust Smash. Jeg legger Smash i en pose og knuser dem med kjevle. Smak til med salt, du trenger ikke så mye. 


Mørke hjerter med mandelkrokan og chili
200 g sjokolade
ca 75 g knuste brente mandler
chilipulver etter behag.

Smelt sjokoladen, tilsett knuste brente mandler. Det er litt vanskeligere å knuse dem, men jeg bruker en tykk pose og litt kraft med kjevlet. Tilsett chili hvis du ønsker det. 
















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar