tirsdag 28. juli 2015

Å slentre plystrende forbi kirkegården

Jeg har lest "Whistling by the Graveyard" av Susan Crandall. I norsk oversettelse heter den "Å slentre plystrende forbi kirkegården".

Man kan kanskje lure på hvor mange bøker man orker å lese om raseskillene i Sørstatene. For meg er svaret enkelt - mange! Boka utspiller seg på begynnelsen av 60-tallets Mississippi.

Fra forlagets omtale:
En sommerdag i 1963 har ni år gamle Starla fått nok av farmorens strenge regime, og hun bestemmer seg for å rømme fra Mississippi til Nashville. Der vil hun lete etter moren sin. Hun får haik med en farget kvinne som har en hvit baby i bilen. Starla og Eula legger ut på en lang og dramatisk reise, og Starla forstår for første gang hva diskriminering betyr når hun ser hva Eula blir utsatt for.

Starla bor altså sammen med farmoren sin og ønsker å finne moren sin i stedet for å leve under farmorens strenge regime. For unge hvite barn, var det sannsynligvis vanskelig å forstå hvilke fordommer svarte mennesker møtte. I hvert fall synes jeg Starlas møte med hvordan Eula blir behandlet på reisen er realistisk.

Dette er en bok som er fort lest og nokså fort glemt. Lettlest, rørende, underholdende, men ikke all verdens krevende. Terningkast fire fra meg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar