For en stund siden avskrev jeg 1Q84, jeg fant ut at jeg ikke skulle fullføre den. Haruki Murakami byr meg egentlig det samme hver gang jeg leser ham - undring, leseglede og en ørliten irritasjon over det sære og ubegripelige. Da jeg var kommet omtrent halvveis i det som er bok 1 og 2, kom det sære så i forgrunnen og lesegleden i bakgrunnen at jeg hørte på ham som for noen år siden sa til meg "Det er jo dumt å tvinge seg til å fullføre en bok du ikke helt liker, tenk på at de bøkene du går glipp av i mellomtiden".
Da jeg i bloggen fortalte at jeg hadde gitt opp, fikk jeg noen tilbakemeldinger fra folk som virkelig hadde nytt boka. Folk jeg ellers pleier å dele litteratursmak med sa at dette var en fantastisk bok. Jeg trakk på skuldrene og tenkte at denne gangen var vi ikke enige. Allikevel var handlingen der inne i hodet og jeg lurte på hvordan det endte for Aomame og Tengo. Da jeg fant bok 1 på tilbud på lydbok bestemte jeg meg for å ombestemme meg. Nå har jeg igjen tenkt at det ikke er så verst å kjøre rundt omkring og sitte i bilen mange timer hver uke. Alle tre bøkene er nemlig fullført og jeg er glad for det!
Det er vanskelig å gjenfortelle handlingen uten å røpe for mye, så jeg tror jeg lar være å prøve! Terningkast: 5
"Jenta på klippen" av Lucinda Riley er en helt annen type bok. Lettlest, underholdende, rørende og kjapp. Jeg tar meg i å undres over hva som er forskjellen på disse nye damebøkene av Riley, Samartin, Lansens, Morton osv og de man finner i kiosken. Nå er det lenge siden jeg leste kiosklitteratur, så det kan hende forskjellen er større enn jeg tror. Og kanskje er det heller ikke så relevant - all den tid det å lese om jenta på klippen underholder meg mens jeg holder på.
Grania er en lovende ung kunstner som forlater New York og samboeren sin etter å ha abortert og reiser hjem til Irland. En dag hun er ute og går, ser hun en liten jente ytterst på klippekanten. Aurora har mistet moren sin og skal komme til å forandre Granias liv for alltid. Boka er, som mange andre nå for tiden, en veksling mellom nåtid og fortid. Den spenner fra 1914 og frem til i dag. Som sagt - underholdende og lettlest og den var grunnen til at jeg en dag denne uka kom på jobb etter å kun ha fått fem timer søvn. Terningkast: 4
"Tirsdagsdamene" av Monika Peetz er en søt, morsom og rørende bok. Fem kvinner blir kjent på et franskkurs få av dem fullfører, men de knytter varige bånd som venninner. I 15 år har de første tirsdag i måneden møttes på en fransk restaurant. Da Judith blir enke og vil fullføre mannens pilegrimsfred til Lourdes bestemmer de andre seg for å slå følge.
Boka er morsom, lettlest og måten vennskapene uttrykkes på er gjenkjennelig. De fem kvinnene har ulike roller i fellesskapet og det er lett å kjenne igjen både seg selv og egne venninner i beskrivelsene av egenskaper og atferd. Dette er en av bestselgerne i Europa det siste året og det skjønner jeg egentlig. Ikke fordi det er dyp og avansert litteratur, men fordi det gir god underholdning mens man leser. Terningkast: 4
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar