lørdag 27. oktober 2012

Happy Halloween

I rekken av ting jeg aldri skulle gjøre, har jeg de siste årene føyd til nok en ting. Vi feier Halloween. Ikke bare fordi ungene bønnfaller om det og jeg ikke vil at de skal falle utenfor sosialt, men fordi jeg synes det er gøy.

I år var det små porsjonspizzaer, mumiepoteter med kjøttboller, rundstykker formet som fingre, salat, edderkoppmuffins og spøkelsesslottsjokoladekake. Moro!


Mumiene er laget av bakte poteter
der jeg gravde ut det meste av innmaten,
fylte med italienske kjøttboller og stekte
dem en gang til sånn at osten smeltet. 
Vanlig rundstykkedeig med kun
hvetemel og en negl laget av mandel
Helt vanlige muffins med orange
glasur og edderkoppnett laget
med en svart "sprutepenn" 



Sjokokoladekake i to lag, med
marengsspøkelser og tårn av papp










tirsdag 23. oktober 2012

Sjokoladekake til FN-kafé

I morgen er det FN-dagen og jeg har igjen meldt meg til kakebaking til barnehagen. Det blir noen eksportkaker i løpet av året altså! Veldig ofte er det en langpannesjokoladekake som bæres med ut døren. De siste årene har jeg brukt den samme oppskriften om igjen og om igjen. Den holder seg godt, det tar lang tid før den blir tørr. Ikke at jeg har opplevd at det er en utfordring, den blir alltid spist raskt opp!


Start med å sette ovnen på 180 grader.

9 dl hvetemel
9 dl sukker
2 ts natron
2 ts vaniljesukker
4 ss bakekakao
2 ts salt
Bland alt det tørre. Det er viktig å ha en stor bakebolle, det blir mye røre av denne oppskriften.

400 g smeltet smør eller margarin
1 beger lettrømme
4.5 dl lunkent vann
Smelt smøret, ha i rømme og vann, bland med det tørre. 

4 raskt sammenvispete egg has i til slutt. Jeg dropper ofte denne sammenvispingen og har aldri opplevd noe problem med det. Den ferdige røra virker nokså tynn, det er riktig. 

Hell i langpanne, helst med bakepapir i bunnen. Stekes langt nede i ovnen i 30-40 minutter. I oppskriften står det 30 minutter, det er for lite i min ovn. Stikk en tannpirker (uten mentolsmak!) eller annet ned i kaka, den er ferdig når det ikke sitter noe flytende på pinnen når du tar den opp igjen. Avkjøles før du har på glasuren. 




Glasur
150 g mykt smør
1 pk melis
2 ss bakekakao
2 ts vaniljesukker
0.5 dl sterk kaffe
Rør alt sammen sammen til en luftig krem som spres utover kaka. Pynt etter eget forgodtbefinnende. 



fredag 19. oktober 2012

Kjemp for alt hva du har kjært?

Vi var på kino forrige. Så "Kon Tiki". Ble vel ikke superengasjert av handlingen. Ikke var det noen overraskelse at de kom frem heller. Ikke på noe punkt i historien lurte jeg på om de skulle synke eller ikke. Det vil være en overraskelse for meg hvis filmen får en Oscar. Ikke for at dette skal være en filmanmeldelse altså, jeg har bare tenkt en del på Heyerdahls engasjement i det han trodde på.

Hva ville jeg vært villig til å sulte på hoteller i New York for å samle inn penger til? Hva ville jeg vært villig til å risikere eget og kameraters liv for? Hva kunne vært så viktig for meg at jeg ville ofret ekteskap og tid med barna for å oppnå det? I hvilken situasjon kunne jeg finne på å begi meg ut i noe som alle mente var ensbetydende med selvmord uten synlig tvil?

Jeg er redd svaret er ingen ting. Eller jeg er glad for å si at svaret er ingen ting. Det er ingen ting i verden som er så viktig for meg at jeg er viktig til å ofre alt for å gjennomføre det. Kanskje er jeg overflatisk, kanskje er jeg enkel, kanskje burde jeg engasjere meg mer?

Det som kanskje overrasker enda mer er at de fire andre ble med på ferden. Støvsugerselgeren som ikke trodde en balsaflåte kunne holde seg flytende i 100 dager, hva i all verden var det som drev ham til å tigge seg med på ferden? Svaret er nok kanskje eventyrlyst, sensation seeking som jeg har lært at det heter og som vi visstnok varierer veldig i forhold til. Jeg selv dekker mitt behov for spenning gjennom noen heftige runder i berg-og-dal-bane eller en fotballkamp. Ganske bleikt fremfor tusenvis av nautiske mil på et fartøy som kun i teorien var bevist å skulle kunne klare ferden. En av ungene mine tror forresten det heter derg-og-bal-bane. Noe sier meg at begrepsutviklingen ikke er helt på plass. Vet kanskje ikke hva verken berg eller dal er da? Eller separerer ikke sammensetningen av ord i enkeltdelene det utgjøres av? Moro er det i hvert fall og korreksjoner stoppes hvis noen lar seg friste til å påpeke det. Slike uttalefeil er sjarmerende og i ferd med å dø ut i denne heimen der ungene vokser fortere enn jeg liker.

Jeg lar meg engasjere av ungene mine og ville nok sikkert vært villig til å sette eget liv på spill hvis jeg skjønte at et av ungenes liv var i fare. Utover finnes det nok ikke noe som jeg ville ofret alt for. Jeg legger kognitive ferdigheter og emosjonalitet på bordet når jeg kjemper for mine verdier eller hvis noen mener at den måten jeg utøver faglighet på er dårlig. Dø for det? Neihei! Aldri i verden! Så viktig er det da ikke.

Kjemp for alt hva du har kjært.
Dø om så det gjelder?

Nei takk, ikke noe for meg. Jeg er for enkel. Jeg er for pragmatisk. Jeg er heldigvis ikke avhengig av den éne tingen for å være tilfreds. Jeg mangler dessverre det altoppslukende engasjementet. Jeg mangler heldigvis det altoppslukende i livet mitt.

torsdag 11. oktober 2012

Verdighet ved sluttreisen?

Da jeg var yngre, kan jeg huske at jeg hadde kamerater som sa at de ikke ville bli gamle. De ville ikke bli hjelpetrengende, de ville ikke miste sin verdighet, de ville ikke lukte vondt og være en belastning for sine nærmeste og de ville bli pene lik.

Jeg har en venninne som i mange år jobbet i hjemmesykepleien og på sykehjem. Ære være henne for det og ære være alle andre som gjør denne jobben! Hun synes eldre er interessante, de har spennende historier å fortelle og de er takknemlige for hjelpen og for at noen har tålmodighet med dem. Det er mulig det gjør meg til et dårlig menneske, men jeg sliter med å ha den samme positive innstillingen i møte med en del eldre.

I mitt eget liv har jeg egentlig ikke forholdt meg så mye til eldre. Geriatri har aldri vært et aktuelt fagfelt og mine bestefedre døde svært unge og mine bestemødre døde på sett og vis med skoene på. Langt unna, i hvert fall geografisk og kanskje også emosjonelt. Nå har jeg en pappa som blir gammel med ekspressfart, langt tidligere enn hans kronologiske alder tilsier.

Det første skrittet ved verdighetsfratakelsen var å ta med meg bilnøklene hans hjem. Det er jo en ganske sterk inngripen i en voksen manns liv - å si at nå får du ikke kjøre bil lenger. Det neste var å innse at han måtte flytte på sykehjem. Søke plass uten å snakke noe særlig med ham om det, kjøre ham av gårde og gå hulkende ut fra avdelingen. Ikke fordi jeg var i tvil om at det var riktig, det har nok resten av familien strevd mere med, men fordi jeg synes det er så uendelig trist at den siste etappen i livet skal ha en slik karakter.

Nå har det gått halvannet år og det jeg synes er vanskeligst er hvem som er hans omgivelser, hvem han kan snakke med, hvem som ivaretar ham, hvem som utfordrer ham, hvem som bryr seg og hvordan bemanningen er på en demensavdeling. Når to roper på mamma, en gråter og to kjefter fordi ingen skjøner en jævla dritt og hvorfor i helvete er alle dørene låst, da ligger det ikke til rette for at den negative utviklingen skal bremses opp. Min pappa er så heldig at han i en alder av 21 traff en dame som har vært med ham siden og som sørger for at han får gått turer, at han fortsatt får nesten daglige opplevelser av at noen elsker ham og som virkelig anstrenger seg for å skjønne hva han mener når han snakker. De to har holdt sammen i et langt ekteskap og finner fortsatt glede i hverandres selskap. Så heldige er det ikke alle som er. Å tenke på hvordan de har det, er nesten uutholdelig. Å være den fysisk raske mannen som ikke aner hvor han er, hvorfor dørene er låst, hvem de andre i gangen er (selv om han har delt kjøkken og gang med dem i mange år) og som aldri får besøk, det må være nokså forferdelig.

En del av prisen å betale for å trenge offentlig hjelp i sluttetappen er at det er andre som bestemmer hva som passer best. Det betyr at man kan flyttes når som helst og i det tempoet en avdelingsleder mener er passe. Pappa har byttet avdeling to ganger tidligere, begge gangene internt på samme huset, men for ham er det jo helt nye omgivelser, helt nye folk, helt nye ropere og helt nye kjeftere og helt nytt personale. Vi vet jo etter hvert noe om hvordan endringer gjør uttrykket av forvirring sterkere og man vet at blant annet Ronald Reagan hadde et formidabelt fall i funksjonsnivå da han flyttet fra det hvite hus. Ikke fordi presidentgjerningen manglet utfordringer, men fordi han fungerte noenlunde i kjente omgivelser. Nå har pappa blitt flyttet igjen, med en dags varsel og alle bilder har blitt hengt opp på offentlige vegger på nytt, lenestolen er flyttet og blomstene er på plass i en ny vinduskarm.

Det er når jeg ser på hvem han nå skal tilbringe hverdagen sin med, at jeg skjønner at nok et trist skritt på den triste sluttetappen er tatt. Som en urolig, vandrende mann som ennå ikke er 70, skal han leve livet sitt sammen med 10 damer som er 15-20 eldre, alle i rullestol, nesten ingen pratende og alle helt apatiske. Det er da jeg beundrer min venninne som synes eldre mennesker er spennende og at jobben med dem er givende. Heldigvis møter vi en del slike på de ulike avdelingene vi har møtt det siste halvannet året. Og så tenker jeg tilbake på kameratene som ville dø unge og tenker at jeg skjønner dem litt. Jeg håper i hvert fall jeg slipper å ende livet i en avdeling der ingen snakker, der alle må mates og der alt handler om å vente. Vente på å bli tatt opp av senga. Vente på å få gå på toalettet. Vente på å få mat. Vente på å bli pratet med. Vente på mat igjen. Vente på besøk. Vente på at noen skjønner hva man vil. Vente på mat nok en gang. Vente på søvnen. Vente. Vente på avslutningen?


Nederlandsk, tysk og svensk bok

"Middagen" av Herman Koch er kanskje en av de beste bøkene jeg har lest så langt i år. Handlingen utspiller seg mest på det mentale planet, men den ytre handlingen finner sted mens to brødre og deres koner spiser middag på en fin restaurant. Forfatteren gir noen glimrende innblikk i den ene broren, Pauls, indre dialoger, tanker og vurderinger. I utgangspunktet ligger det til rette for en hyggelig middag med god mat, god vin og god service på den dyre og fasjonable restauranten. Paul har imidlertid nylig fått kjennskap til at sønnen og nevøen har begått en grusom handling og vurderer om han skal fortelle det til de andre tre.

Etter hvert viser det seg at flere rundt bordet bærer på hemmeligheter og gjennom måltidet avsløres den ene hemmeligheten etter den andre. Det mest negative jeg kan si om boka er at den ble ferdig for fort! Boka er solgt til mange land, har ligget på bestselgerlistene i Nederland og Tyskland i mange år og det er planlagt film. Handlingen tar utgangspunkt i en reell hendelse og det gjorde nok debatten rundt den i Nederland særlig het og det gjør den ekstra aktuell også for meg som ikke har fått med meg historien rundt sønnen og nevøens handling.
Terningkast: 5

"På ferie med pappa" av Dora Heldt er en bok i motsatt ende av skalaen. Fort lest, enkelt plott, en del humring, dårlig oversettelse og kjapp underholdning. I følge omtalen har den tatt Europa med storm, det synes jeg er litt rart. På den annen side er det jo mye andre lett underholdning som leses av mange.

Christine er 45 og skal hjelpe en venninne å pusse opp et sommerpensjonat på en øy. Moren overtaler henne til å ta med seg faren sin siden moren skal operere et kne og faren ikke klarer seg alene. Faren er en geskjeftig type og mye av ferien til Christine går med på å begrense ham i hans mange påfunn og å holde egen utålmodighet i tømmene.
Terningkast: 3




I "Kunzelmann & Kunzelmann" viser Carl-Johan Vallgren at ikke alt nødvendigvis er som det ser ut til. Da Victor Kunzelmann dør, viser det seg at barna hans ikke egentlig har kjent ham og at han har vært en helt annen enn den de har trodd. Sønnen Joakim på sin side strever med å finne ut hvem han er og hvem han ønsker å være.

Historien veksler mellom de to mennenes historie. Jeg lot meg raskt engasjere av farens fortelling, den lærte meg også en del om kunst og kunstmaling. Sønnens historie tok det langt lengre tid før jeg ble grepet av og det var vanskelig å like ham. Mange og detaljerte beskrivelser av hvordan han studerte busene sine og spiste dem, er vel også et bevisst virkemiddel for at jeg skal synes han er ekkel og infantil. Det lyktes, for å si det sånn... Terningkast: 4