søndag 2. mars 2014

Det beste i livet - ekte 50-tallsroman

Jeg har lest "Det beste i livet" av Rona Jaffe. Den er faktisk utgitt i 1958, men føles ikke utdatert allikevel.

Fra baksiden:
Det beste i livet skapte skandale på 1950-tallet og ble en snakkis på 60-tallet. Les en av de første moderne kvinneromanene. 

Etterkrigstidens New York er en boblende gryte av framtidstro og modernitet. Unge kvinner fra fjerne og nær hører storbyen lokke. De ankommer i tusentall, fulle av forventninger, på flukt fra storbymentalitet og med en drøm om et glamorøst liv i frihet, eleganse og luksus. "The Big Apple" er redningen og eventyret"

Det beste i livet forteller historien om et knipepe unge kvinner som faller for New Yorks forbudne frukt. De mister sin uskyld, og vi følger dem gjennom en overgang til voksenlivet der oppvekstens naivitet blir revet bort. Møt Caroline som oppdager at arbeidet på bokforlaget  passer henne bedre enn å være husmor, April som bytter rolle fra gudsord på landet til utsvevende skjønnhet - uten å forstå konsekvensene - og skuespilleren Gregg som elsker feil mann altfor mye. 

Boka gir assosiasjoner til TV-serien Mad Men, til en tid da de strenge reglene for kvinner ga helt andre livsbegrensninger enn det menn måtte forholde seg til. Jeg lar meg underholde, og tenker at jammen er det mye som ikke har endret seg også på de snart 60 årene.

Det er ikke krevende litteratur akkurat, men det er underholdende og morsomt. En firer fra meg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar