lørdag 8. desember 2012

Konfekt til jul

De siste årene har jeg lagd konfekt til jul. Noen følger med oss fra år til år, noen fjernes og noen legges til. Jeg bruker silikonformer, da ser de fine ut uten at innsatsen egentlig er særlig stor.


Hjerter med smash og salt
Dette holdt til ca 30 stk 
Smelt 200 g lys sjokolade. Det er enklest å gjøre det i mikrobølgeovnen. Jeg setter på full effekt og tar skålen ut ca hvert 30. sek og rør godt. Alt skal ikke være smeltet, men smeltes av varmen fra resten av sjokoladen. Hvis det blir for varmt vil sjokoladen bli matt når den stivner. Bland med ca 100 g knust smash og litt salt. Helles i formene og sett til avkjøling.


Stjerner av mørk sjokolade med bringebærgele
Dette holdt til ca 25 stk
Lag gele, men bruk kun 2 dl vann og sett til avkjøling. Geleen må være halvstiv før den helles i formen.  Smelt 200 g mørk sjokolade. Hell i formene og la dem stå noen minutter slik at innsiden dekkes. Snu formene opp ned og hell ut den overflødige sjokoladen. Hell det gjerne ut på et bakepapir, da kan du bruke det på nytt. Hell i den halvstive geleen, ikke helt opp til kanten og sett til avkjøling igjen. Smelt resten av den mørke sjokoladen og hell over geleen. Sjokoladen bør være nesten kald, ellers vil geleen smelte.


Runde karamellsjokolader
Dette holder til ca 15 stk
Kok karamell av 1/4 dl fløte, 1/4 dl sirup og 1/4 dl sukker. Blandingen skal koke over nokså svak varme i ca 30 min. Pass på å røre underveis. Karamellene skal være myke når de er ferdige, så avbryt kokingen underveis hvis blandingen blir for mørk. Ta av fra varmen og tilsett 1/4 dl melis og 1 ss smør. Bland godt og sett til avkjøling. Smelt 200 g lys sjokolade, hell i formene. La formene stå noen minutter og hell ut overflødig sjokolade på et bakepapir. Da skal innsiden av formen være dekket mens det er plass til karamell inni. Når karamellen er kald og sjokoladen stivnet, bruk en teskje til å ha karamell inni sjokoladen. Smelt restene av sjokoladen og dekk over karamellen.


Hvite sjokoladefirkanter med mokkakrem
Dette holder til ca 15 stk
Kok opp 1/4 dl fløte, bland i 1 ts pulverkaffe og 100 mørk sjokolade. Sett til avkjøling. Smelt hvit sjokolade. Det er ekstra viktig å røre ofte mens du smelter den hvite sjokoladen, ellers vil den krystallisere seg. Hell sjokoladen i formene, la dem stå i noen minutter og hell ut overflødig sjokolade  på et bakepapir. Når mokkakremen er kald, helles den i formene og dekkes med resten av den hvite sjokoladen.



Firkløvere med bringebærkrem
Dette holder til ca 15 stk
Sikt ca 1/2 dl bringebærsyltetøy (det er best med rørte bringebær, men syltetøy fra butikken går sikkert også fint) gjennom en sikt slik at steinene blir borte. Kok opp 1/4 dl fløte og bland i 100 hvit sjokolade. Tilsett deretter bringebærpureen. Hvis du vil, kan du gjerne tilsette litt rosa kondidorfarge. Smelt 200 g lys kokesjokolade og hell i formene. La stå i noen minutter og hell ut den sjokoladen som ikke er stivnet. Når bringebærkremen er kald, helles den i formene og dekkes med resten av sjokoladen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar