søndag 9. desember 2012

Mere julegodteri

Jeg har sammen med to av mine nærmeste venninner hatt en tradisjon (oops, der kom det igjen!) siden vi sluttet på videregående som innebærer at vi baker pepperkaker sammen. Etter hvert som barna har kommet til, har vi hatt noen år med mange søte bilder, mye spising av deig og lite baking. Nå som ungene er større, har vi hatt noen fine år. Allikevel ville jeg endre litt på saken i år. Pepperkakene var bakt på forhånd og det ble kun gjennomført pynting av dem. Etterpå lagde vi godteri.

Seigmenn
Jeg kan kanskje kalle det seigmenn, men det ble få menn og mye kliss. Heldigvis var en av 13-åringene smartere enn oss andre og skjønte at klissete gele profitterer på vann. Da gikk det bedre, men klissete var det uansett.


1 kg sukker
30 plater gelatin
5 dl vann
ca 15 g sitronsyre
smak og farge etter behag

Legg gelatinplatene i litt over halvparten av vannet, de bør ligge i ca 15 minutter for å bli tilstrekkelig bløte. Kok opp resten av vannet og sukkeret. Tilsett gelatinblandingen og deretter sitronsyren. Ha i farge og smak. Jeg lagde tre porsjoner, en med rød med bringebærsmak, en grønn med eplesmak og en gul med ananassmak. Helles i former som får stå natten over for å stivne. Stikk ut figurer eller enklere - skjær små firkanter. Dypp dem i sukker. Vi blandet noe av sukkeret med litt sitronsyre (det finner du i butikken der de har sånn frysepulver til syltetøy) for å lage sure seigmenn. Has i glass og oppbevares i kjøleskap.

Oreokuler
350 g knuste oreokjeks
1 pk Philadelphiaost
Smeltet sjokolade til dypping

Bland ost og kjekssmuler og sett til avkjøling. Rulles deretter til boller før de avkjøles igjen. Jeg dyppet våre i hvit og mørk sjokolade og hadde dem i konfektformer av papir før de avkjøltes igjen.



En slags punsjekuler
200 g romtemperert smør
1/2 pk melis
2 ts vaniljesukker
3-4 ss Tia Maria (kaffelikør)
1 pk knuste mariekjeks
Kakekrymmel til pynt

Bland alt unntatt kjekssmulene til en luftig masse. Tilsett deretter kjeksen og sett til avkjøling før det trilles kuler som umiddelbart rulles i kakekrymmel før alt avkjøles igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar