mandag 2. januar 2012

Nyttårsmeny

Det ble kalkun altså, på nyttårsaften. Forretten var medbrakt av gjestene, det var en herlig hummerbisque som var forbredt med flamberte hummerskall og som smakte veldig godt! Champagnen som ble servert ved siden av satte stemningen.

Til kalkunen prøvde jeg meg på diverse nytt tilbehør.

Rødvinskokt rødkål er enkelt og godt:
4-5 rødløk
2 dl rødvin
4-5 ss sukker
Fres først rødløken i smør (eller til nød i margarin i disse magre tider) til den er blank og litt myk, den skal ikke skifte farge! Tilsett deretter rødvin og sukker og la det koke til all rødvinen er fordampet. Kan gjerne serveres kaldt og kan dermed gjøres ferdig dagen før.


Søtpotetgrateng:
1 kg søtpoteter
1 pk Philadelphia-ost, romtemperert
1/2 dl brunt sukker
1/4 ts kanel
1/2 pk Crüsli blå frokostblanding
litt smør
Skrell søtpotetene og kok dem møre. Hell av vannet og bland med osten. Tilsett sukker og kanel og ha mosen i en smurt ildfast form. Fordel frokostblandingen oppå og høvle noen skiver med smør over. Stekes i ovnen på 180 grader i ca 35 minutter. Kanskje litt mindre, min ble litt for mørk på toppen...


Stuffing servert som serannoskinkedekkete boller
400 g ferdig medisterfarse
1/2 dl brødrasp
2 hvitløksfedd
12-15 skiver serannoskinke eller annen god spekeskinke
Bland medisterfarse med brødrasp og hvitløk, bruk en skje dyppet i kaldt vann og lag små boller som legges på en skive skinke. Rull skinken rundt kjøttbollen, legg alle rullene i smurt ildfast form med skjøten ned. Jeg brukte ikke noen tannstikker til å holde dem sammen og det fungerte fint. Stekes i ovnen  på 180 grader i ca 30 minutter.

Fuglen ble stekt ved 120 grader i ca tre timer, deretter i en time ved 160 grader. Den siste timen penslet jeg den med oppvarmet aprikosmarmelade blandet med hvitløk og litt chili.

I tillegg hadde vi kokte poteter, foccaccia formet som stjerner, blomkål og brokkoli og en fløtesaus tilberedt ved å koke alt det ekle som ligger i en pose inni fuglen. Klok av skade viste jeg ikke det frem til ungene, i fjor uttalte midtimellomgutten at sånn ekkel blodsaus ville ikke han spise...

Nyttårsbordet vårt med plass til oss ni som koste oss sammen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar