fredag 14. desember 2012

Langt fra Galtvort!

Jeg har lest "The Casual Vacancy" av J.K Rowling, hun som har skrevet om Harry Potter. Det er veldig langt fra Hogwards school of Wizards til landsbyen Pagford! Boka begynner med at en av samfunnets støtter, Barry Fairbrother, dør uventet i førtiårene. Dette utløser intriger i den tilsynelatende idyllen som rår i det lille samfunnet. Det er flere som vil ha den ledige plassen i sognerådet som Fairbrothers død etterlater seg.

Boka er underholdende nok, men det er mye omsorgssvikt, mange klønete voksne og mange som oppfører seg ufordragelig. For meg var boka grei nok, men akkurat når den belyser forholdet mellom tenåringene og de voksne, er den veldig god. Språket er godt, i hvert fall på originalspråket og handlingen er altså delvis god.

Terningkast: 2


"Pinnsvinets eleganse" av Muriel Barbery er fortellingen om en portnerkone i Paris som skjuler at hun er mer enn den kjedelige og uelegante kvinnen som sørger for at borgerskapet i bygården får de pakkene de venter på og hindrer uønskete gjester. Hun er redd for å miste jobben hvis de andre skjønner at hun er intelligent, leser bøker, er interessert i poesi, politikk og kunst. Som pinnsvinet er hun stikkete, avvisende og grått på utsiden, men ømsinnet, elegant og tilpasningsdyktig på innsiden.

Bygården rommer imidlertid en 12-åring som ønsker å ta livet av seg og som aner at portnerkvinnen Reneé er mer enn hun utgir seg for. Etter hvert flytter også en spennende japansk forretningsmann inn i gården og han innleder et vennskap med portnerkonen.

En flott bok som har sørget for å gjøre alle mine kjøreturer kortere. Anbefales veldig! Terningkast: 5



Ian McEwans bok "Solar" omhandler nobelprisvinner i fysikk Michael Beard som er en skjørtejeger, kløne og foredragsholder. Boka er en merkelig blanding av vitenskapsmannens forsøk på å finne utav hvordan man kan bruke prinsippene fra fotosyntesen til å utvinne energi fra sollys og til tider slap-stick-lignende humor.

Etter en tur til Svalbard (som minnet meg om min egen nylige tur til samme sted) havner han ufrivillig opp i en kriminalsak.

Morsom bok med bra språk og til tider humoristiske plott som oppdages før de gjøres eksplisitte. Anbefales! Terningkast: 4

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar