søndag 8. september 2013

"Mary Bowsers hemmeligheter"

Mary vokser opp som slave i Richmond, Virginia. Begge foreldrene hennes er slaver og er egentlig heldige som har fått velge sin ektefelle selv og som får treffe hverandre hver uke. Mary og moren jobber for familien Van Lew og datteren Bet er i opposisjon til familiens levesett. Hun bestemmer seg for å frigi moren og datteren og for at Mary skal få skolegang. I Virginia er det forbudt å gi svarte skolegang, så Mary får tilbud om å reise til Philadelphia. Det betyr imidlertid at hun må velge mellom utdanning og familien sin. Farens eier nekter nemlig Bet Van Lew å kjøpe ham fri.

Mary forlater familien og dels gjennom tilfeldigheter og dels gjennom egen overbevisning om å sloss mot slaveriet, blandes hun inn i aktiviteter som kan være farlige for henne selv. Hennes meget gode hukommelse skal etter hvert vise seg å være av avgjørende betydning i borgerkrigen som utvikler seg. Under dekke av å være slave, begynner hun å arbeide i huset til konføderasjonens president, Jefferson Davis. På denne måten får hun tilgang til informasjon ingen tiltror en tilsynelatende dum slavejente å ha interesse av og hjelper Lincoln og hans hær å vinne krigen.

Boka er skrevet av Lois Leveen og er godt skrevet. Godt oversatt også, selv om jeg skulle ønske at jeg allikevel leste den på engelsk. Historien er nokså komplisert og det hendte noen ganger underveis at jeg ønsket at jeg visste mer om borgerkrigstiden og om de ulike aktørene i den. En bra bok!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar