Jeg har lært at temperatur er essensielt for bakst og gjærdeig. Det aller verste er vel fortsatt gjeldende - at for høy temperatur dreper gjæren, men den andre regelen har jeg skjønt at ikke gjelder. Man trenger ikke en viss temperatur for å vekke gjærcellene. Jeg har ved et par anledninger prøvd kaldheving av deig og må igjen konstatere at det faktisk funker! Kald væske, i kjølskapet natta over og når jeg står opp er deigen faktisk hevet. Nesten ikke til å tro.
1 kg mel av ønsket kvalitet
7 dl væske
1/2 pk gjær
Eltes godt sammen, 5-10 minutter i maskin, lenger for hånd. Det skal bli en nokså klissete deig. Trekk en bærepose rundt bollen og sett den i kjøleskapet natten over. Når du skal lage rundstykkene, setter du ovnen på 250 grader. Bruk to spiseskjeer dyppet i vann til å forme rundstykkene, dette er klissete så hendene er et dårlig alternativ. Settes på stekebrettet med nokså god avstand. Sett inn i ovnen og reduser varmen til 230 grader. Stekes midt i ovnen i 15-20 minutter avhengig av størrelse og ovnen din.
Så ble det varme, nylagete rundstykker til frokost uten noe jobb. Herlig!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar